Fietsaccu in de winter

accu e-bike

Laadtips voor de winterperiode.

De accu van je elektrische fiets is gevoelig voor kou. Hou er rekening mee dat de actieradius van een e-bike een flink stuk kleiner is in de wintermaanden. De accucapaciteit kan bij lage temperaturen tot een kwart afnemen. Overigens geen reden tot paniek. Deze capaciteit komt in de zomer weer terug.

Wil je de accu van je elektrische fiets in de winter in goede conditie houden, dan is het beste advies: blijf fietsen, om de accu regelmatig te ontladen en te laden. Doe je dat niet en staat je fiets in de winterperiode lange tijd stil, zorg dan dat je minimaal 1x per maand de accu aan de lader legt. Op deze manier voorkom je diepontlading en blijft je accu in beweging.

Tips voor je fietsaccu in de winter

Check allereerst de handleiding van de fiets m.b.t. de accu. Er zijn nogal wat verschillende soorten accu’s en de voorschriften van de fabrikant zijn leidend.

Als je in de wintermaanden niet of weinig fietst, bewaar de accu dan op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Laad de accu 1x per maand op, op kamertemperatuur. Haal de accu uit de lader zodra deze is opgeladen.

Laat na een fietstocht in de winter de accu minstens een half uur opwarmen op kamertemperatuur voordat je gaat opladen. Bij lage temperaturen is het erg lastig om een accu op te laden. Bovendien krijg je bij lage temperaturen de accu nooit volledig vol geladen.

Ga je er in de winter regelmatig op uit met je e-bike, zorg dan dat de accu op kamertemperatuur is als je gaat fietsen. Berg de accu na een fietstocht nooit leeg op! Als je een leeggereden accu in een koude omgeving opbergt, werk je diepontlading in de hand. Een eenmaal diep ontladen accu is onbruikbaar en moet worden vervangen. Dat kan je honderden euro’s kosten.

Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Neem je afneembare accu dan mee naar binnen en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek.